Приятелки

Морето се вълнува и сърцата ни бушуват. Времето в къмпинга е спряло и един ден е цяла вечност. Най-вече за децата, необременени от размисли за “оставка” и макар да нямат гражданска позиция по политически важните въпроси, то по човешките въпроси, касаещи приятелските взаимоотношения, позицията им е ясна и еднозначна. Отдадеността, с която се впускат в ново приятелство с отворено и искрено сърце е присъща само на децата.
Вече пораснали, губим своята неподправеност и автентичност, която всъщност е истинската ни идентичност. Игрите и ролите, които играем стават толкова много, че сами забравяме кои сме. И всичко става сложно.

Докато си пия питието на верандата и беля краставица за шопската салата, наблюдавам тайничко двете приятелки от скоро, Кристи и Грета. Чудесни русоляви момиченца, с възрастова разлика от няколко месеца, почти еднакви на ръст, със сходен житейски опит. Разхождат се хванати за ръка и нещо тихичко си шушукат. Тичат от бунгалото до караваната и обратно и весело се кикотят. Скрити от погледа ми се появяват отново и все така доволни, щастливи и бъбрещи си. Вече няколко часа не се разделят и за миг. Не знам как се откриха тези деца, но щом се видяха се познаха. Сродни душици, за които няма да е смело, ако кажа, че се заобичаха от пръв поглед.

– Мамо, Грети ми е най-добрата приятелка. Искам да я поканя на рождения си ден. Да им отидем на гости да пием от домашния им сок от арония. Да ги поканим на палачинки, да си говорим по скайп и всяка година да идваме заедно тук. Имам да й показвам и разказвам много неща…хайде, че нямам време…

Ясно, точно и категорично.
Без недомлъвки и съмнения.
Мисля си… понякога 10 дни се равняват на много повече. Времето е субективна категория и тече по различен начин. Само няколко дни, а спомени за цял живот, а защо не и едно приятелство, неподвластно на годините, зародило се спонтанно. Там близо до морето, където времето е спряло, децата са свободни, любовта е във всичко, душата и сърцето са пълни…щастието е просто!

Hand made подарък от Кристи за Грета
Към началото
error: Съдържанието е защитено!!!